Nokia Lumia 800

Nokia Lumia 800
Windows Phone / 3.7"
Valmistaja: Nokia | Kategoria: Puhelimet
Muoto Tavanomainen
Käyttöjärjestelmä Windows Phone
Paino 142 g
Mitat (LxKxS) 116,5 mm x 61,2 mm x 12,1 mm
Näytön koko 3,7"
Näytön tekniikka? AM OLED
Kaksi näyttöä Ei
Resoluutio 480 x 800
Värejä 16,7M (24-bit)
Kosketusnäyttö Kyllä
RAM-muistia? 512 MB
Tallennustilaa? 16384 MB
Muistikorttipaikka Ei muistikorttipaikkaa
2G-taajuudet GSM 850 / GSM 900 / GSM 1800 / GSM 1900
3G-taajuudet WCDMA 850 / WCDMA 900 / WCDMA 1700? / WCDMA 1900 / WCDMA 2100
Data? HSUPA / HSDPA / WCDMA / EDGE / GPRS
WLAN 802.11b/g/n
Bluetooth Kyllä
Infrapuna Ei
Kamera Kyllä
Kameran tarkkuus 8 MP
Optinen zoom Ei
Kuvausvalo Kyllä
Etukamera Ei
MMS? Kyllä
GPS Kyllä
Radio Kyllä
WWW-selain Kyllä
Ilmoitettu puheaika? 13 h
Akun kesto / Stand-by 335 h
Valmistajan tuotekoodi(t) 0020Q53 / 0020R50 / 002Z6B9 / 002Z6C0 / 002Z6C1 / 002Z6H5 / 002Z6H6 / 002Z6H7 / 99918684 / N-Lumia 800 Black / N-Lumia 800 Cyan / N-Lumia 800 Magenta / N-Lumia 800 White

 
 • Data (Tuetut pakettidatan muodot)

  Pakettikytkentäiset siirtotavat, jotka mahdollistavat piirikytkentäistä datansiirtoa nopeammat ja tehokkaammat yhteydet. Lisätietoa ja nopeusvertailua esim. täällä.

 • MMS (MMS-tuki)

  MMS (lyh. sanoista Multimedia Messaging Service) tarkoittaa multimediaviestejä. Ne voivat tavallisista SMS-tekstiviesteistä poiketen sisältää tekstin lisäksi myös kuvia, ääntä ja videota.

 • RAM-muistia (RAM-muistin määrä)

  RAM-muisti (Random access memory ) on puhelimen sisäinen muisti, jota käytetään ohjelmien suorittamiseen.

 • Ilmoitettu puheaika (Ilmoitettu puheaika)

  Ilmoitettu puheaika on valmistajan itsensä ilmoittama puheaika kännykälle ja todellinen puheaika saattaa vaihdella tästä luvusta paljonkin, riippuen mm. käytössä olevan kännykkäverkon voimakkuudesta, jne.

 • Näytön tekniikka (Näytön tekniikka)

  Näyttöpaneelin toteustekniikka. Mahdollisia vaihtoehtoja ovat (huonoimmasta parempaan) STN, CSTN (Color STN), TFT (Thin-Film Transistor) ja OLED (organic light-emitting diode). Kolme ensimmäistä perustuvat kaikki LCD-teknologiaan ja, toisin kuin OLED,vaativat taustavalon.

 • Tallennustilaa (Sisäärakennetun tallennustilan määrä)

  Laitteen sisäinen tallennuskapasiteetti, jota voi käyttä esimerkiksi kuvien, videoiden, soittoäänien ja pelien säilömiseen. Yleensä flash-muistia.

  Arvosana: 3 / 5 Vastine rahoille: 2 / 5

Lumia800, Lumia-sarjan ensimmäinen puhelin, ja sen kyllä huomaa.

Vaikkakin windows-käyttöjärjestelmä ko. luurissa on toimiva ja minun mieleeni, jää se kaikkien muiden huonojen ominaisuuksien varjoon eikä juuri pääse säväyttämään ilman satunnaisia raivonpurkauksia.

Ensimmäiset pari kuukautta puhelimen kanssa sujuivat ilman sen suurempia ongelmia, mutta siitä alkoikin alamäki.
Sovellukset kaatuilivat, akku alkoi kulumaan loppuun alta aikayksikön (puolen vuoden käytön jälkeen akku ei kestänyt edes koko työpäivää, mikäli datayhteys oli auki) ja puheluiden kanssa alkoi ilmentymään ongelmia, kun välillä mikrofoni ja kaiutin päättivät puhaltaa yhteen hiileen ja kapinoida, eli toimia miten haluavat, eli huonosti.

Puhelin on alkanut myös jäätymään tiettyjen sovellusten kohdalla, jonka vuoksi puhelin pitää käynnistää uudelleen saadakseen sen jälleen pelaamaan. Välillä tunnet myös taskusi läpi pitkän värinän, kun puhelin itsekseen päättää bootata itse itsensä.

Puhelimessa hyvää kuitenkin on sen ominaisuus siirtyä nopeasti eri "välilehdiltä välilehdille", painamalla takaisin-nappia pitkään ja sen jälkeen selaamalla aukiolevia sovelluksia tai muita puhelimen aktiivisia välilehtiä. Nämä välilehdet on myös huomattavasti helpompi sulkea vain painamalla takaisin-nappia, verrattaessa taas applen laitteisiin, joissa se ei onnistu yhtä helposti, jonka vuoksi monella käyttäjällä akku voi kuormittua jo pelkästään siitä, ettei tiedä kuinka sovellukset suljetaan tai ei muista sitä.
KUITENKIN tämäkin "välilehti"-ominaisuus jumittaa vähän väliä johonkin välilehteen, jonka jälkeen sitä välilehteä ei saa suljettua ennen kuin puhelimen käynnistää uudelleen.

Kehno kamera, hidas tarkennus ja lähes turha zoom-ominaisuus, jota ei kannata käyttää missään tilanteessa.
Virransäästötila hyödytön, ei paranna akun kestoa tuntia kahta enempää normaalikäytössä, jos sitäkään.

Kyseiselle puhelimelle olevat sovellukset ovat monet myös kehnoja, enkä siitäkään syystä suosittele hankkimaan (mm. facebook -sovellus on hyvin epäkäytännöllinen).

Kaikenkaikkiaan kuitenkin vuoden 2011 ja lumiasarjan esikoiseksi onnistunut suoritus, jota olen käyttänyt pari vuotta ilman sen suurempia burnoutteja, mutta en suosittele enää nykään kenellekään. On olemassa parempia, uusia vaihtoehtoja, jotka päihittävät kyseisen puhelimen mennen tullen niin hinnassa kuin ominaisuuksissakin.

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
  Arvosana: 4 / 5 Vastine rahoille: 3 / 5

Sain kunnian testata vaaleanpunaista Lumia 800:sta noin viikon ajan varsinaisen työpuhelimeni ollessa huollossa. Tänä aikana ehdin tykästyä tähän pieneen, ensimmäisen aallon Lumiaan.

Heti alkuun pitää kiittää MS:ää ja Nokiaa päivitysten tuomisesta WP7-sarjaan. Saamani puhelin oli vielä 7.0-sarjaa, mutta päivitettyäni version 7.8:aan, aukeni kännykän koko potentiaali käyttöön. Pääosin tämä johtui kotinäkymän alan paremmasta hyödyntämisestä ja laajemmasta "tiilien" kokovalikoimasta.
Sovelluksistakaan ei joutunut kovin paljoa tinkimään, sillä varsin harva käyttämäni sovellus oli ainoastaan WP8-alustalle.

Lumia 800:sen paras ominaisuus on ehdottomasti hieman sivuja kohti kaareutuva näyttö, jonka mustan tasot ovat jotain erityistä. Puhelinta voi käyttää jopa kirkkaassa auringonvalossa. Resoluutio ei ole kummoinen ja näytön koko on varsin pieni, mutta vastapainoksi kännykän käyttäminen yhdellä kädellä on todella helppoa.
Näytön lisäksi myös runko oli (väristään huolimatta) miellyttävä ja jämäkkä. USB-portin magneetilla lukittava luukku oli yksinkertainen, mutta näppärä keksintö.

Yksiytiminen prosessori ei ole kovin tehokas, mutta toisaalta tämä säästää hieman akkua, eikä WP:n sulava käyttäminen vaadi paljoa. Sulavuus kärsii hieman oikeastaan vain silloin kun avaa sovelluksia, jolloin ero esim. Lumia 820:seen käy selväksi.
Muistin määrä on pienimuotoinen kompastuskivi ja varsin usein taustalla ajettavaksi tarkoitettu sovellus käynnistyi kokonaan uudestaan toisesta sovelluksesta palattaessa.

Kamera on toimiva ja tuottaa päteviä kuvia. Ihmeitä ei kuitenkaan kannata odottaa. Päivitysten myötä kuvien Skydriveen lataamisen mahdollisuus oli tervetullut lisäys.

Nokian kartat ovat myös Lumia 7.x-sarjassa mahtavat. Here-brändäystä ei ole tulossa, mutta onneksi vanha sovellus on toimiva.

Puhelin on nykyhinnassaan mainio valinta henkilölle, joka haluaa hyvän peruspuhelimen, joka on tarvittaessa hyödynnettävissä monipuolisesti ladattavilla sovelluksilla.

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
83%
  Arvosana: 3 / 5 Vastine rahoille: 3 / 5

Ihan hyvä puhelin. Rahalle saa vastinetta, mutta jos toivoo Custom ROMin asentaa se vaatii jo aika paljon duunia. Itsellä ollut käytössä viimeiset 3kk ja ei ole mitään mennyt rikki tai ruvennut bugaamaan. Hyvä että ilmoittaa että nyt on niitä päivityksiä, mutta pitää laittaa se koneeseen kiinni ja ainut tapa miten saa puhelimen omaan tietokoneeseen näkymään, on muokata rekisteriä. Myös oman soitto äänen laitto on hankalaa mutta onnistuu. Viesti ääniä ei saa mutta Custom ROM jos löytyy niin sitten kyllä. Ihan hyvä puhelin vaikka työsuhde kännykäksi mutta normaali/perus käyttäjälle en suosittele.

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
20%
  Arvosana: 2 / 5 Vastine rahoille: 3 / 5

Tällaisen jouduin ottamaan käyttöön uuden työpaikaina mukana ja nyt kahden kuukauden jälkeen meinaa usko loppua Microsoftin tuotteisiin kokonaan. Itse puhelimen perusominaisuudet, kuten sähköposti soittaminen ja tekstarit, toimii ihan jouhevasti, mutta jos puhelimella pitäisi/haluaisi tehdä jotain kivaa niin alkaa raudan tehokkuus ja ennenkaikkea Windows Phonen sovellustarjonta vastustaa aika rankasti.

Tästä hyvä esimerkki, kun esim lenkillä ollessani käytössäni on Sport Tracker ja Spotify, niin jos satuin vaihtamaan soittolistaa lenkin aikana ja jättämään Sport Trackerin "taustalle" pyörimään niin lenkin lopuksi sai huomata että ohjelma oli mitannut vain aikaa, mutta matkan mittaaminen oli pysähtynyt "taustalle" laiton yhteydessä. Saman ongelman aiheutti myös, jos joku sattui soittamaan kesken lenkin.

Kahden kuukauden käytön jälkeen ensimmäisen käyttöviikon "pettymykset" ovat vain saaneet vahvistusta ja toivottavasti jää viimeiseksi Windows puhelimekseni.

Ja kaikkein pahinta tässä puhelimessa ei edes ole itse puhelin vaan tiedostojen siirtoon/synkronointiin tarkoitettu "Z"-kirjaimella alkava ohjelma, jonka nimeä ei kehtaa edes ääneen sanoa.

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
20%
Tuntematon käyttäjä
  Arvosana: 4 / 5 Vastine rahoille: 3 / 5

Tässä lyhyesti plussia ja miinuksia vuoden käytön jälkeen:

Hyvää:
-Erittäin jämäkkä rakenne, ei nitise tai natise
-Tyylikäs unibody rakenne näteillä värivaihtoehdoilla
-Käytön jälkiä ei ole juurikaan tullut vuoden jälkeen
-Sopivan kokoinen yhdellä kädellä käytettäväksi
-Kameralla saa asiallista jälkeä hyvässä valossa
-Windows phonen nopeus, helppous ja yksinkertaisuus
-Nokian sovellukset (mm. Nokia Musiikki, Navigointi ja TV ovat todella hyviä ilmaisiksi)
-Sosiaalisen median integrointi Windows phonessa
-16gb muistia vakiona, itselleni riittävästi

Huonoa:
-Näytön resoluutio pienehkö nykypäivänä (kuva välillä epätarkkaa läheltä katsottaessa)
-Paksuhko ja painavahko
-Kamera hämärässä täysin avuton
-Windows Phonesta puuttuu vielä muutamia hyviä sovelluksia tai ne ovat maksullisia, kun muilla alustoilla ne ovat ilmaisia
-Moniajon rajoittuneisuus
-Hakunäppäin itselleni turha, sillä se käyttää Bingiä, kun itse haluaisin käyttää Googlea.

Yhteenvetona voisin sanoa, että Nokia Lumia 800 on hyvä puhelin hintaansa nähden, ehkä yksi parhaista hinta-laatu suhteista. Puhelin on tyylikkäimmästä päästä mitä löytyy ja sopivan kokoinen yhdellä kädellä käytettäväksi. Windows Phonessa on vielä sovelluspuutteita ja rajoitteita, mutta Nokian omat sovellukset paikkaavat hyvin ja ilman niitä olisi vaikea elää.

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
71%
20.5.2013
  Arvosana: 4 / 5 Vastine rahoille: 4 / 5

Olen käyttänyt puhelinta nyt lähes vuoden ja olen tyytyväinen sen ominaisuuksista. Hieman saisi olla enemmän muokattavuutta enemmän, mutta muuten ihan kelpo ja tyylikäs puhelin :).

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
60%
  Arvosana: 4 / 5 Vastine rahoille: 4 / 5

5 kuukauden käytön jälkeen voin sanoa lyhyesti ja yrimekkäästi että aivan kelpo kapula.

+
Käyttöjärjestelmä kiva (värit, muunneltavat palikat jne)
Hyvä kamera

-
Vähäinen appien määrä (verrattuna kavereitten Ios ja androideihin)
Bingin pakkosyöttö

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
75%
  Arvosana: 2 / 5 Vastine rahoille: 2 / 5

Tulihan tämäkin sitten ostettua vanhan puhelimen siirryttyä hautausmaalle. Ensituntuma oli hyvä. Puhelin reagoi kosketuksiin hyvin ja oli sopivan jämäkän tuntuinen käteen.

Mutta pienen käyttämisen jälkeen tuli todellisuus vastaan ja laite osoittautui sudenksi lampaantaljassa. Tässätapauksessa windowseksi tai oikeastaan zune laitteeksi nokian kuorissa.

Ensinäkin käyttöjärjestelmä ei ole looginen käyttää jos hakee jotain muutakuin perustoimintoja. Lisäksi kaikki on sidottu mikrosoftin palveluihin joita puhelin/zune tyrkyttää kokoajan. Kauppapaikka (marketplaca) huutaa tyhjyyttään eikä sen käyttöliittymällä ole mitään hurraamista. Esim. Pelien lisäksi on vaikea löytää mitään järkevää. Suurin osa muista sovelluksista on tyyliltään "tee puhelimesta taskulamppu" ja niinstäkin puuttuu suurimmasta osasta tuoteselostus jonka takia ohjelman toiminnon joutuu arvelemaan nimestä.

Lisäksi puhelimesta puuttuu perusominaisuuksia kuten kuvienlähetys bluethootilla. Tai kunnollista tiedostojenhallinta ohjelmaa. Toivottavasti osa ongelmista korjaantuisi keväällä tulevalla 7.8 päivityksellä.

Eli lyhennettynä peruskäyttäjän puhelin mutta älä odota ihmeitä jos vaadit jotain suurempaa.

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
34%
  Arvosana: 3 / 5 Vastine rahoille: 3 / 5

Hyvää
- jämäkän tuntuinen
- suojakuori mukana pakkauksessa
- 8 M kamera, toki huonommat valinnat kuin muissa eikä loista hämärässä
- hintaluokassa ihan ok.
- somelähestyminen hieman erillainen, jopa hyvä
- nokia TV
- FM -radio
- nopean tuntuinen
- nokia kartat
- 16 Gt muisti
- Xboxlive yhteys (kunnon hyödyntäminen edellyttää maksullista gold - jäsenyyttä)

Huonoa
- sovelluskauppa. Tarjonnasta kertoo ehkä eniten se, että tarjolla on vain yksi Angry Birds. Jopa symbianille on parempi pelitarjonta
- ei etukameraa
- eikö tosiaan soittoääneksi voi valita mp3:sta ilman kikkailua
- musiikin siirto pc:ltä kännykkää edellyttää zunea.
- live tiliä en saanut poistettua/vaihdettua ilman googlettamista, laitoin visan softan ostoa varten tilille arvaa vaan saako sen sieltä helposti pois.
- käyttöönotto tuntui työläältä, esim. miten päivittää ohjelmia / ladata ohjelmia jos erehtyy pistää liveen alle 18 v syntymäajan (zunessa sai pistettyä ikää lisää)
- Tietsikalle ladatusta zunesta en tykkää, Esim. Nokia Suite on parempi käyttää.
- Ei muistikorttipaikkaa
- ei samanlaista verhoa ylhäältä tärkeimmille astuksille kuten Androidissa tai Bellessä, esim. wlanin sammuttaminen vaatii useamman klikkauksen.

Jos toivomuslistalla on ok kamera, navigointi, sähköpostien luku, somen seuraaminen ja nopeahko nettiselaaminen, niin hintaluokassa ihan ok, jopa hyvä. Jos yhtään arvostaa apseja esim. pelejä, kannattaa valita Android (harkinnassa oli Ace 2 tai jopa kalliimat S Advance ja SIII mini, kaikissa etukamerat videopuheluita varten).

Voiko kyseessä tosissaan olla vuoden vanha Nokia lippulaiva, jonka pahimpia bugeja on jo parannettu? Symbian ja Meego ovat olleet varmasti monessa asiassa edellä noin vuosi sitten, jopa yhä vieläkin.

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
59%
  Arvosana: 4 / 5 Vastine rahoille: 3 / 5

Suurin puute on Lumiassa QWERTYN puuttuminen, joten kirjoittaminen on vähän joksekin hankalaa kosketusnäytöllä, mutta WP:ssä tämäkin on ihan järkevästi hoidettu.

WP ja itse Lumia toimii vallan hienosti, toki mm. muistikorttia ei voi laittaa, mutta kyllä yli 12GT muisti pitäisi riitttää, musikkiakin voi kuunnella Spotifyn kautta.

Itse WP:ssä on tällaisia pieniä puutteita, muun muassa "Asetukset" -valikossa. Symbiain käyttäjät tietävät, että Symbian puhelimissa on paljon enemmän valinnanvaraa muuttaa asetuksia keskitetysti "Asetukset" -valikosta. WP:ssä on vähemmän valinnanvaraa vaihtaa asetuksia, mutta ei ole tarvettakaan pahemmin.

Myös MarkatPlacesta sovellukset maksaa, onneksi hinta on pysynyt alhaisena, ja löytyyhän niitä ilmaisisiakin sovelluksia.

Akun kesto on loistava, näiden uusien päivityksien myötä. Minulla on mennyt ihan peruskäytössä yli 2 päivää.

Moniajo on välillä aika heihkoa, mutta sekin toimii hyvin. Sen sijaan sovellusten tappaminen (sulkeminen) on vähän hankalaa painaa monesti "Back"-näppäintä.

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
59%
fincooper
Inactive
  Arvosana: 5 / 5 Vastine rahoille: 4 / 5

Hinta-/laatusuhteeltaan paras WP-luuri tällä hetkellä. Ollut jo puolisen vuotta käytössä ykkösluurina, enkä kertaakaan ole katunut.

Itselleni tärkeimpiä Windows Phonen ominaisuuksia ovat loistavasti toimiva sähköposti, kalenteri ja kontaktien hallinta. Lisäksi some-integraatio ja kuvien automaattinen pilvitallennus ovat jokapäiväisessä käytössä. Nokialisänä tulee (omien kokemusteni perusteella) paras mahdollinen ääninavigointi, liuta sovelluksi, ja jo N9-laitteessa tykästymäni design.

Omassa käytössä sovelluskaupan valikoiman kilpailijoita pienempi koko on vain hyvä asia: iPhonellani en laitaile kuin ennalta tietämiäni appeja saatavilla olevien sovellusten valtavan määrän vuoksi.

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
60%
  Arvosana: 5 / 5 Vastine rahoille: 5 / 5

Erittäin hyvä puhelin myös tämä 800 jota voin myös täysin varauksetta suositella jokaiselle.

+ Erittäin hyvä käyttötuntuma
+ Kaikinpuolin toimivuus (sovellukset jne.), ei pienintäkään lagistusta havaittu.
+ Erittäin hyvä näyttö auringonpaisteessa (ei mitään ongelmia käyttää laitetta ulkona)
+ Live Tile (pienin varauksin android/symbian widgetteihin nähden)
+ Puhe puhelut todella hyvää tasoa
+ Hyvä kuuluvuus ja data
+ Tilien synkronisoiminen (tämä on ehdottomasti parhaiten toteutettu kaikista markkinoilla olevista käyttiksistä, ei mitään ongelmia ja kaikki integroituu niin himputin hienosti yhteen että ei voi kuin ihmetellä) esim. skydrive,facebook,twitter,live,outlook jne.
+ Kamera, etenkin hyvässä valaistuksessa
+ Laitteen ulkoasu ja materiaalit
+ Facebook viestit (tämä toteutettu erittäin hienosti viesteissä, eli voit viestiä lähettäessäsi simppelisti valita lähetätkö sen SMS vai yksityisviestinä ja näet onko kaverisi käytettävissä). Androidissa löytyy kyllä sovellus tätä varten, mutta Win Phonessa ei tarvite erillistä sovellusta.
+ Nokian ohjelmat: Maps, Musiikki,TV

- Akkukesto (noin vuorokauden kestänyt)
- Tausta-ajossa olevien ohjelmien sulkeminen
- Auto korjaus = En ainakaan vielä ole keksinyt mistä viestejä kirjoittaessa saa sen pois päältä. Hieman ainakin itseäni haittaa, kun naputtelee ja automaattisesti korjaa (mm. Ok:n se korjaa aina On). Mielestäni pitäisi toimia niin, että vain näyttää vaihtoehdot eikä korjaa itse.

Lumia 900 verrattuna käytössä ainoat huomattavat erot etukameran puute ja pienempi näyttö. Ehkä hivenen nopeammalta tuntui joissain tilanteissa yllättäen tämä 800.

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
75%
  Arvosana: 5 / 5 Vastine rahoille: 5 / 5

Ehdottoman toimiva laite. Windows Phonen käyttöliittymä on totaalisen erilainen Symbianin jälkeen, mutta jo muutamassa päivässä logiikkaan alkoi tottumaan. Nyt parin viikon päästä voi sanoa, että puhelimen käyttö on tosi miellyttävää.

Ainoana miinuksena voisi pitää epämääräistä ohjelman sulkemista. Aina ei oikein tiedä jäikö ohjelma taustalle auki vaiko eikö. Myös Bingin käyttö on vähän tuskaista Googleen tottuneelle.

Mutta kaiken kaikkiaan siis erittäin hyvä laite hintaluokassaan.

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
70%
  Arvosana: 5 / 5 Vastine rahoille: 3 / 5

No niin! Ei sillä, että tämä lisää arvosteluja kaipaisi, mutta Lumia 800 on vaan niin loistava kapula, etten voinut jättää arvostelematta! Itselläni ei kyllä ole paljoa, mihin vertailla, sillä tätä edeltänyt puhelimeni oli Nokia 5530 Xpress music, joka oli sekin toki hyvä, muttei mikään todellinen älypuhelin! Gorilla Glass on ihan ok ominaisuus vaikkakin näyttöön onkin jo ilmestynyt pari erittäin pientä naarmua, jotka eivät edes näy kuin kirkkaalla auringonpaisteella. Sosiaalisten medioiden tuki on erinomainen ja internetin käyttö muutenkin sujuvaa ja nopeaa. Eikä ole edes tullut niitä BSOD:ita, joita aikaisemmin vailla parempaa ymmärrystä manailin Windows puhelimiin =D

Plussat/Miinukset:
+ Sujuva käyttöliittymä
+ Puhelujen laatu
+ Sovellukset (Suosittelen erityisesti Remote Pc sovellusta!!!)
+ GPS
+ Sosiaalisten medioitten tuki
+ Kameran kuvien/ Videoitten laatu

- Bing search (Ei iso puute, mutta google search olisi parempi)
- ClearBlack ei ole ihan niin hyvä, kuin toivoisi.

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
69%
  Arvosana: 4 / 5 Vastine rahoille: 3 / 5

3 kuukautta ollut ja ainut onglema on päivityksen mukana tullut ääni onglema. Elikkä kun ouhelin soi niin soittoääni soi täysillä vajaan sekunnin ennkuin laskee oikeaan volyymiin ihan sama onko ääntä 1 tai 15

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
21%
  Arvosana: 2 / 5 Vastine rahoille: 1 / 5

Lumian 800 on aivan syvältä.

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
7%
bluecasket
Vahvistamaton käyttäjä
  Arvosana: 5 / 5 Vastine rahoille: 4 / 5

Pari viikkoa ahkerassa käytössä ollut Lumia 800 on antanut erittäin hyvän kuvan itsestään.

Aivan silkkaa mahtavuutta muotoilu, materiaali, kosketusnäyttö ja windows tietokoneen kanssa käyttäminen. Melkein PC Remote softan takia kannattaa hankkia ;)
Miinuksia tulee akkukestosta.

Muuta OIKEASTI negatiivista en ole löytänyt. En ole minkään Android/iOS/Symbian/WP:fanipoika vaan hankkisin kaikista alustoista parhaat laitteet(jos olisi varaa). Lumia 800 on mielestäni ehdottomasti paras Windows Phone käyttistä käyttävä puhelin, tosin muita malleja en ole päässyt kokeilemaan näin pitkää aikaa kun tätä Lumiaa.

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
67%
25.4.2012
  Arvosana: 4 / 5 Vastine rahoille: 3 / 5

Nyt on ollut 2 viikkoa käytössä tämä puhelin ja on se vaan hieno. Tosin minulla ei kauheasti ole kokemusta älypuhelimista yleensä.

Plussat:

- Sulava käyttöliittymä
- Tarkka näyttö
- Kestävä rakenne
- Ihmiset-sovellus
- Ilmainen navigointi
- Hyvin reagoiva kosketusnäyttö
- Kamera

Miinukset:

- Haku-näppäin käyttää Bing:ä ja sitä ei voi muuttaa esim. Googleen.
- Ei flash-tukea
- Ja se softan sulkeminen...

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
80%
  Arvosana: 5 / 5 Vastine rahoille: 3 / 5

Erittäin hienosti toimiva ja nopea käyttöisellä järjestelmällä oleva puhelin.

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
53%
Tuntematon käyttäjä
  Arvosana: 5 / 5 Vastine rahoille: 3 / 5

Uutta hienoa jote vielä on vähän kallis mutta eipä se haittaa, koska rahoille sai vastineen. Onhan tuo yksinkertasen näkönen ja muotoilu aika puhtaasti kopioitu tiiliskivestä, mutta ku näyttö täräyttää ensimmäiset odota tekstit huomaa mistä se hinta koostuu. Kirkas näyttö sujuvuus ja oikeanlainen koko tekee tuosta puhelimesta haastajia parempia. Toisin ku vanhassa sonja eerika x10 odotus aika ei ollu n. 30min ja huawei sonicissa sitä että mikä hlvt:in verkko??? tässä kaikki meni moitteettomasti ja vaivatta. Vielä jää nähtäväksi alkaako tökkimään kuten androidit n. 2viikon jälkeen tai hajoaako kute mortti pakkaseen iphonen tyyliin... Suosittelen kyllä kaikille en vain nokia faneille...

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
65%
22.2.2012
Tuntematon käyttäjä
  Arvosana: 5 / 5 Vastine rahoille: 4 / 5

HTC:n epäonnistuneen käytön jälkeen loistoluuri. Vakaa, jämäkkä käteen, toimii loistavasti. Yksinkertainen nainenkin osaa käyttää tätä vaikka silmät ummessa ;). Olen kokeillut myös iPhonea, joten tiedän mihin verrata...

Aivan pieniä puutteita on, mutta kokonaisuus on loistava. Tuossa edellä on kerrottu tarkemmin puhelimen ominaisuuksia, mitä mä enää niistä. Mut yhdellä sanalla: [color=red]loistava.[/color]. Vertautuu kyllä täysin iPhoneen...!

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
65%
15.2.2012
  Arvosana: 4 / 5 Vastine rahoille: 5 / 5

Tällanen tullut hankittua. Melkeen viikonpäivät ollut näprättävänä ja positiivisesti yllättynyt näin LG:n syrjähypyn jälkeen.

Mukana paketissa toimiva laturi+usb piuha yhdistelmä(++), suojakuori(tuntu kätevältä, toimiva tarvitseville), langalliset kuulokkeet(paskaa purkissa rehellisesti sanottuna)

Jyrkkiä pettymyksiä juurikaan en ole saanut tämän puhelimen osalta kärsiä. Käytettävyydestä täys kymmenen pointsia. Aivan mahtava, sulava, toimiva ja ennenkaikkea nopea käyttöliittymä.

Viestintä onnistuu mainiosti tämän puhelimen avulla niin facebookista, messengeristä kuin tekstiviestistä puhelimeen "tekstiviestiksi", ensisijaisesti tietenkin käyttäen näitä internettiä vaativia softia, jos mahdollista.

Hiukan annettava kritiikkiä, siitä että softien sulkeminen on hankalaa, joka siis käytännössä toimii niin, että näpytellään sitä "takaisin"-näppäintä.

Henk. koht. softapuolen saatavuus hiukan heikko vielä, olettaen että korjautuu lähiaikana.

Toinen käytön kannalta oleellinen miinus on ollut tämä suurennuslasi-näppäin, jota ei pysty configuroimaan(ainakaa vielä, korjatkaa yv jos olen väärässä). Käytännössä siis Bing hakukone integroitu tuohon näppäimeen.. Joutuu aina menemään Internet Explorerin kautta googleen, mikäli ei bingiä halua käyttää.

[b]Käyttöliittymä silti menee ehdottomasti plussan puolelle siitä huolimatta, että tulee kirjoiteltua näistä haittapuolista enemmän.[/b]

Kamera ok. Kokemus älypuhelimien kameroista heikko, mutta ei ollut kylläkään positiivinen yllätys tämä.

Pikaisesti plussat ja miinukset

+Viestikeskustelun monipuolisuus
+Käyttöliittymä
+Tuntuma käytössä
+GPS, Wifi, yms. langattomat liitännät
+Koko
+Hinta
+Nappien, laturipaikan ja sim-kortin paikat

-Suurennuslasi(haku)-näppäin
-Softapuute
-Kamera
-Lisämuistipaikka (microSDHC)

Onneksi ostin. Uskoisin että esim. Samsung S II Ei olisi tuonut mitään sen enempää käteeni kuin tämä luuri, jahka softat saavat kuntoon.

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
84%
  Arvosana: 5 / 5 Vastine rahoille: 4 / 5

Jahas, pientä pika-arvostelua 3pv intensiivisen testikäytön jälkeen, johon kuului mm. tolkuton aika lentokentällä istuskelua, joten aikaa testaukseen oli ihan mukavasti :-)

Pohjatietona sen verran, että nykyinen puhelin on muinainen N97, mutta luonnollisesti parin viime vuoden aikana on tullut testattua yhtä jos toistakin kosketusnäyttöpuhelinta. Nyt alkaa olemaan aika pikkuhiljaa vaihtaa ysiseiska johonkin modernimpaan härveliin -- ja kun valmistajat eivät tunnu QWERTY-huippupuhelimista juuri enää perustavan, testiin päätyi puhtaita kosketusnäyttöpuhelimia.

Eli isoin rutina puhelimen suhteen onkin QWERTYn puute, mutta sitä nyt ei oikein voi miinukseksi laskea, kun puhelinta kerran ei sellaisena myydä :-)

Softapuolta en kauheasti kartoittanut, muutakuin sen, että itselleni tärkeimmät softat löytyivät -- Sports Tracker, Spotify, hyvä selain, hyvä navigointi ja tietysti Angry Birds ;-) Pikaviestimet on integroitu suoraan puhelimeen, mm. Facebook Chat pelaa täydellisesti viestikeskuksen kautta [i](aiheesta lisää myöhemmin)[/i], ainoa nägi oli muinaisen ICQ-verkon tuen natiivipuute, mutta tuohon pitäisi tulla parannusta lähiaikoina.

WinPho -käyttiksen ehkä hienoin piirre on sen täydellinen integroituminen kaikkiin sosiaalisiin verkkoihin, ihan kaikella tasolla. Kontaktilistat matchaytyvät sosiaalisiin verkkoihin suoraan, osoitekirjan käyttäjänimen alta löytyvät ko. käyttäjän laatamat kuvat FB:stä, Flickeristä, jne... uusimmat statusupdatet, viestihistoria ko. käyttäjän kanssa, oli sitten kyseessä tekstarit, FB Chat tai muu kommunikaatio.

Viestipuolella toi integroituminen loistaa parhaiten. Jos käyttäjä on vaikkapa käytettävissä Facebookissa, lähtevät viestit oletusarvoisesti FB Chatin kautta. Jos taas käyttäjä ei ole missään "langalla", viestit lähtevät tekstareina. Tästä huolimatta koko keskusteluhistoria näkyy yhtenä "flowna", eli viestien lähetystapa on epäoleellinen, ainoastaan se keskustelu on tärkeää.

Näyttö on hyvä. Siis oikeasti hyvä. Okei, pikseleitä ei ole niin paljoa kuin joissain kilpailijoissa Android-puolella tms, mutta näytön laatu, mustan tasot, katselukulmat, jne ovat aika huikeat näin puusilmän näkökulmasta. Näyttö ei mustana ollessaan erotu juuri lainkaan itse laitteen muusta raknteesta, vaan näyttää jatkuvan koko etualan osalta.

Toinen iso plussa on rakenne. Aika harvoin on ensimmäisen iPhonen jälkeen tullut puhelinta vastaan, joka kädessä ollessa vain tuntuu sellaiselta, että "tän mä haluan". Ja se on aika paljon pelkästä fyysisestä fiiliksestä tekniselle laitteelle. Tulee taas mieleen se, että Nokia ihan oikeasti osaa tehdä laadukasta build qualitya, aina osannut, vaikka muutama aivopieru historiaan tuollakin saralla on mahtunut. Puhelimella sai useammalle Android ja iOS-laitteen omistajalle ihan käteen lyömällä "wow"-efektiä juurikin tuosta syystä. Iso peukku :-)

Isoin rutina tulee oikeastaan siitä, että puhelin ei wanhaan Noksu-tyyliin enää toimi massamuistilaitteena koneeseen kiinni tökättäessä. Eli aina pitää kaikki tehdä hallintasoftan kautta (Zune). Muistikortille en itse hirveästi käyttöä näe, kun musat kulkevat Spotifylla, mutta ymmärrän sen puutteen ongelmaksi osalle jengistä.

Käyttis on hyvä, mutta sen isoin ongelma on hieman väkisin väännetty moniajotapa. Lähinnä siis softien "tappaminen" taustalta on tehty ihan naurettavaksi. Back-napin hakkaaminen yksi kerrallaan softissa on jotenkin päätä hajottava kokemus. Sinänsä tuota tuskin tarvisi tehdä, mutta jotenkin sitä akkua säästääkseen haluaa aina tappaa turhat softat taustalta. Muutenkin sovellusten moniajon hallinta on se isoin valituksen aihe itse käyttiksessä ja tuossa MS:llä riittää työsarkaa. Ei tuo mitään ongelmaa normikäytössä aiheuta, eikä oikeastaan vaikeuta luurin käyttöäkään mitenkään, mutta on vain vähän nuijasti tehty.

Napit, näytön sulkeminen, kamera, latausjohdon suojaläppä, jne ovat hyvin tehtyjä ja IMO toimivat ihan niinkuin pitääkin. Akun vaihdon mahdottomuus ei ahdista -- olen viimeksi akun vaihtanut 2110i:hin vuonna 1997, sen jälkeen ollut hiljaisempaa.

Nokian navigointi toimii kuin junan vessa ja GPS-signaali tuntuu löytyvän vaikka kellarista, joka on aika mahtava kokemus N97:n ja parin modernimmankin puhelimen jälkeen. Sitä en voi vain käsittää, että mihin kävelynavigointi on kadonnut.. eli jos näet sen jonkun jampan kävelevän Länsiväylän viertä puhelin kädessä, se todennäköisesti navigoi kävellen töihin..

Yhteenvetona.. Jos haluaa vaihtoehtoja Samsungin tekemille ziljoonalle Galaxy-variantille, hakee vähän erilaista lähestymiskulmaa käyttikseen ja ennenkaikkea haluaa puhelimen, josta tulee Hyvin Tehty[tm] -olo, on Lumia 800 tosi hyvä valinta. Jos ET käytä yhtään ainoaa sosiaalista mediaa ja mielestäsi internet puhelimessa on vähän höntti idea, tämä ei ole oikeasti sinua varten, mutta ei kyllä ole mikään muukaan nykyaikainen älypuhelin :-)

Pirun hyvä puhelin. Parantamisen varaa toki on, mutta jos pitäisi vaikka uusimman iPhonen ja tämän välillä valita, niin tukisin suomalaista ja ottaisin tämän.

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
90%

Arvostele tämä tuote

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.


"AfterDawn"-nimen viides kirjain?:

Onko laitteen tiedoissa puutteita tai jotain vikaa? Ehdota korjauksia laitteen tietoihin

Kysymyksiä tähän laitteeseen liittyen? Keskustele tästä ja muista laitteista keskustelualueillamme.