Muoto Tavanomainen
Käyttöjärjestelmä iOS
Paino 112 g
Mitat (LxKxS) 123 mm x 58 mm x 7 mm
Näytön koko 4"
Kosketusnäyttö Kyllä
Tallennustilaa? 32768 MB
4G Kyllä
Valmistajan tuotekoodi(t) MD299KS/A / MD300KS/A
Tuotteen EAN-koodi(t) 885909637072 / 885909637461

 
 • Data (Tuetut pakettidatan muodot)

  Pakettikytkentäiset siirtotavat, jotka mahdollistavat piirikytkentäistä datansiirtoa nopeammat ja tehokkaammat yhteydet. Lisätietoa ja nopeusvertailua esim. täällä.

 • MMS (MMS-tuki)

  MMS (lyh. sanoista Multimedia Messaging Service) tarkoittaa multimediaviestejä. Ne voivat tavallisista SMS-tekstiviesteistä poiketen sisältää tekstin lisäksi myös kuvia, ääntä ja videota.

 • RAM-muistia (RAM-muistin määrä)

  RAM-muisti (Random access memory ) on puhelimen sisäinen muisti, jota käytetään ohjelmien suorittamiseen.

 • Ilmoitettu puheaika (Ilmoitettu puheaika)

  Ilmoitettu puheaika on valmistajan itsensä ilmoittama puheaika kännykälle ja todellinen puheaika saattaa vaihdella tästä luvusta paljonkin, riippuen mm. käytössä olevan kännykkäverkon voimakkuudesta, jne.

 • Näytön tekniikka (Näytön tekniikka)

  Näyttöpaneelin toteustekniikka. Mahdollisia vaihtoehtoja ovat (huonoimmasta parempaan) STN, CSTN (Color STN), TFT (Thin-Film Transistor) ja OLED (organic light-emitting diode). Kolme ensimmäistä perustuvat kaikki LCD-teknologiaan ja, toisin kuin OLED,vaativat taustavalon.

 • Tallennustilaa (Sisäärakennetun tallennustilan määrä)

  Laitteen sisäinen tallennuskapasiteetti, jota voi käyttä esimerkiksi kuvien, videoiden, soittoäänien ja pelien säilömiseen. Yleensä flash-muistia.

  Arvosana: 5 / 5 Vastine rahoille: 3 / 5

Olen käyttänyt iPhone 5, 32gb, nyt yli puoli vuotta. Käytän sitä töissäni jatkuvasti sekä tietysti kotona. Lisäksi lapseni käyttävät sitä leikkimiseen.

+ käteen sopiva
+ monipuoliset ohjelmat
+ synkronoinnin helppous
+ yksinkertaiset toiminnot
+ hyvä kuuluvuus soitettaessa
+ muistiin sopivat elokuvat, kirjat ja musiikki
+ käyttöjärjestelmä ei ole kaatunut kertaakaan
+ iCloud eli pilvipalvelut

- kamera voisi olla tarkempi ja vääristää värejä vähemmän

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
100%
  Arvosana: 4 / 5 Vastine rahoille: 3 / 5

Olen omistanut valkoisen 32GB mallin nyt noin puoli vuotta ja tietyistä miinuksista huolimatta olen ollut kokonaisuutena siihen tyytyväinen.

[b]Plussat[/b]
- iPhone 4:sta siirtyvälle "korkeampi" näytön koko tuntui aluksi turhalta, mutta nyt vanhempi malli tuntuu kädessä pieneltä näyttötilansa suhteen. Sama koskee myös laitteen fyysisiä mittoja, vanhemmat mallit tuntuvat paksuilta ja painavilta. En ole myöskään kokenut tarvetta käyttää vitosmallin kanssa minkäänlaisia suojakuoria ym., toisin kuin iPhone 4:än kanssa.

- Kamera on oikeasti hyvä. iPhone 5:en kameralla saa keskimääräisesti erinomaisia kuvia, jotka eivät vaadi sen kummempaa jälkikäsittelyä. Väritasapaino kuvissa on hyvä ja "kohuksi" nousseen kromaattisen aberraationkin olen onnistunut toistamaan vain kahdesti sitä tarkkaan hakemalla.

- Puhelin on nopea ja tehokas. Missään vaiheessa ei tule vastaan tilannetta, jossa puhelin ei suoriutuisi sille annetuista laskentatehtävistä nopeasti. Ohjelmat käynnistyvät ripeästi ja kaikki animaatiot sekä transitiot ovat ovat erittäin sulavia.

- Ohjelmat. Niitähän iPhonelle riittää. Muusikolle iPhone tarjoaa erinomaisen ohjelmatarjonnan virittimestä kitaravahvistinmallinnuksiin, erilaisiin sekvenssereihin ja syntikkasoundeihin ja sitten on tottakai Garage Band. Android ja WP8 ovat tässä asiassa toistaiseksi pahasti jäljessä.

[b]Miinukset[/b]
- Yhteysongelmat. Käytin iPhone 4:ää kahden vuoden ajan ja sinä aikana kyseisen laitteen kanssa ei ollut mitään yhteysongelmia "antennagatesta" huolimatta. iPhone 5 taas on aiheuttanut harmaita hiuksia muutaman kerran. En halua nähdä "No Service" indikaattoria ollessani kotona Tampereen keskustassa. Viimeisimmät ohjelmistopäivitykset tuntuvat korjanneen asiaa ja puhelin ei ainakaan katoa nykyisellään enää kokonaan verkosta.

- Lukitusnäppäin on alkanut mennä rikki. Nykyään joudun painamaan sitä 2-5 kertaa, jotta saisin puhelimen lukittua. Kyseessä on selvä takuuhuollon piikkiin menevä vika, mutta ärsyttävä silti.

- Ohjelmiston tietyt rajoitukset. Miksi sää-ohjelman ikoni ei voi näyttää ulkona olevaa lämpötilaa, mutta kalenteri-ohjelman ikoni näyttää kyllä sekä viikonpäivän että kalenteripäivän? iOS 6:en notifikaatiojärjestelmäkin kaipaisi mielestäni kehittämistä, vaikka ylhäältä alas vedettävä "ilmoituskeskus" onkin jo hyvä parannus edellisiin käyttöjärjestelmäversioihin verrattuna.

[b]Yhteenveto[/b]
Jos olet ihminen, jolle puhelimen pitkälle menevä personointi ei ole tärkeää ja haluat vain saada asiat tehtyä, iPhone 5 on erinomainen valinta. Ohjelmatarjonta on markkinoiden paras, kameralla amatöörikin saa hienoja kuvia ja laite on kilpailijoihinsa verrattuna kompakti. iOS 6 on ensimmäistä älypuhelintaan hankkivalle hyvä valinta helppokäyttöisyytensä takia, mutta pidemmällä aikavälilläkään se ei ala tuntumaan "tyhmältä", lähinnä tietyistä kohtaa hieman rajoittuneelta ja päivitystä kaipaavalta. Puhelimen hinta on älypuhelinten yläpäässä, mutta toisaalta operaattorit tarjoavat nykyään erittäin siedettäviä kuukausimaksuvaihtoehtoja ja ainakin omassa tuttavapiirissä iPhonen keskimääräinen käyttöikä on ollut selvästi muiden puhelinten käyttöaikaa pidempi (2-4v).

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
100%

Arvostele tämä tuote

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.


"AfterDawn"-nimen viides kirjain?:

Onko laitteen tiedoissa puutteita tai jotain vikaa? Ehdota korjauksia laitteen tietoihin

Kysymyksiä tähän laitteeseen liittyen? Keskustele tästä ja muista laitteista keskustelualueillamme.