Acer Aspire 8930G-734G32BN

Acer Aspire 8930G-734G32BN
Core 2 Duo / 2.27GHz / 18.4" / Muu / / 320 GB / 4096 MB
Valmistaja: Acer | Kategoria: Kannettavat tietokoneet
Prosessori? Intel Core 2 Duo
Kellotaajuus? 2,27GHz
Näytön koko? 18,4"
Resoluutio? Muu
Tablet PC? Ei
Kovalevy? 320 GB
Kovalevyn nopeus? 7200 rpm
SSD? Ei
Muistia? 4096 MB
Maksimi muistin määrä? 4096 MB
GPU? nVidia GeForce 9600M GT
Näytönohjaimelle omaa muistia? Kyllä
Näytönohjaimen muistia 512 MB
USB-portteja? 4
FireWire-portteja? 0
PCMCIA? Ei
eSATA Kyllä
ExpressCard? Kyllä
DVI Ei
HDMI? Kyllä
S-Video? Ei
Bluetooth? Kyllä
WLAN? 802.11n
LAN? 1000Base-T
Optinen asema? Blu-ray
Akkukesto 2 hour(s)
Paino 4,09 kg

 
 • Prosessori (Prosessorin tyyppi)

  Prosessori eli suoritin on laitteen aivot, joka suorittaa varsinaisten ohjelmien ajon. Prosessorin nopeus ja arkkitehtuuri vaikuttavat huomattavasti laitteen suorituskykyyn. Prosessorin nopeutta mitataan kellotaajuudella, joka ilmoitetaan megahertseinä (MHz) tai gigahertseinä (GHz). Prosessoreita valmistaa kaksi suurtaa yhtiötä, Intel ja AMD, joiden suorittimet ovat teholtaan melko tasavertaisia.

 • Kellotaajuus (Prosessorin (todellinen) kellotaajuus)

  Kellotaajuus mittaa, kuinka monta tilanvaihdosta sekunnissa prosessori pystyy suorittamaan. Kellotaajuus ilmoitetaan hertseissä (yleensä gigahertseissä, GHz). Kellotaajuus vaikuttaa koneen suorituskykyyn, mutta taajuuden kasvattaminen ei kuitenkaan välttämättä nosta koko tietokoneen suorituskykyä.

 • Näytön koko (Näytön koko)

  Näytön halkaisija tuumina.

 • Resoluutio (Näytön ominaistarkkuus)

  Resoluutio (eli "näytön tarkkuus") kertoo näytön kuvapisteiden määrän. Resoluutio ilmoitetaan muodossa pisteiden lkm vaakasuunnassa x pisteiden lkm pystysuunnassa.

 • Kovalevy (Kovalevyn tallennustilan koko)

  Laitteen sisäisen kovalevyn suuruus ilmoitetaan gigatavuina (GB). Kovalevyä tarvitaan eri tiedostojen, ohjelmien ja käyttöjärjestelmän varastoimiseen.

 • Kovalevyn nopeus (Kovalevyn pyörimisnopeus)

  Kovalevyn nopeudella tarkoitetaan levyn pyörimisnopeutta, joka kertoo, montako kierrosta minuutissa (rpm) levy voi nopeimmillaan pyöriä. Mitä suurempi pyörimisnopeus, sitä nopeammin kovalevy (teoriassa) pääsee käsiksi tietoon.

 • SSD (Onko laitteessa ns. solid-state -kovalevyä, eli "flash-kovalevyä")

  SSD (lyhenne sanoista Solid State Drive) on flash-muistin tapaan puolijohteisiin perustuva tallennusmedia, joka on suunniteltu tavallisen (magneettisiin levyihin perustuvan) kovalevyn korvaajaksi. SSD:n etuja ovat energiatehokkuus, nopeus (datahaussa) sekä luotettavuus. SSD-asemat ovat kuitenkin vielä harvinaisia, sillä ne ovat (toistaiseksi) kalliita valmistaa ja kapasiteetiltaan pienempiä kuin tavalliset kovalevyt.

 • S-Video (S-Video -ulostulo)

  S-Video on analoginen videon siirtotapa ja kaapeli/liitin. S-Videossa video on jaettu Y eli luminanssi ja C eli krominanssi osiin, jotka kuljetetaan eri johtoja pitkin. Laadultaan S-Video sijoittuu komposiittivideon ja komponenttivideon välimaastoon. Lisäinfoa aiheesta löydät täältä.

 • WLAN (Nopein tuettu WLAN-standardi)

  WLAN (Wireless Local Area Network) on langaton lähiverkko, jolla voi yhdistää eri verkkolaitteet ilman kaapeleita. Mikäli kannettavassa koneessa on WLAN-adapteri, voidaan kone yhdistää WLAN-verkkoon. Yleisesti käytössä on 2-3 eri WLAN-standardia, joiden merkittävin ero on tiedonsiirtonopeus. Standardiversion 802.11b nimellisnopeus on 11 Mbit/s, version 802.11g 54 Mbit/s ja version 802.11n 300 Mbit/s.

 • Muistia (Koneeseen vakiona asennetun muistin määrä)

  Sisäinen RAM-muisti on tietokoneen työmuisti, joka sisältää ajettavat ohjelmat ja käsittelyssä olevan tiedon. Muistin määrä ilmoitetaan megatavuina (MB). Muisti on tärkeää erityisesti ajettaessa useita ohjelmia samanaikaisesti tai raskaita, paljon muistia vaativia ohjelmia.

 • Maksimi muistin määrä (Paljonko laitteeseen voi maksimissaan asentaa muistia)

  Enimmäismäärä muistia, jota kone osaa hyödyntää. Enimmäismäärä vaihtelee koneittain.

 • PCMCIA (PCMCIA -korttipaikka)

  PCMCIA (Personal Computer Memory Card International Association, myös PC Card) on tietokoneen laajennuskorttipaikan tyyppi, joka on hyvin yleisesti käytössä kannettavissa tietokoneissa. Korttipaikkaan voidaan kytkeä esimeriksi Ethernet-sovittimen, modeemin, muistikortinlukijan tai kiintolevyn, ja kortti on yleensä vaihdettavissa koneen ollessa päällä.

 • ExpressCard (Onko laitteessa ExpressCard-laajennuspaikkaa)

  ExpressCard suunniteltu PCMCIA-korttipaikan korvaajaksi. Korttipaikka löytyy suurimmasta osasta uusia kannettavia, ja kortti on mahdollista vaihtaa koneen ollessa päällä. Korttipaikkaan voi kytkeä esimerkiksi lisämuistia, TV-viritinkortin, modeemin, SSD-aseman tai muistkortinlukijan.

 • USB-portteja (USB tai USB2 -laajennusväylien määrä)

  USB-väylät on tarkoitettu ulkoisia laajennuksia varten. USB-väylään voi liittää esimerkiksi erillisen näppäimistön, hiiren, web-kameran, kovalevyn tai muistitikun. Väylien lukumäärä asettaa rajan sille, kuinka monta lisälaitetta koneeseen voi liittää samanaikaisesti.

 • FireWire-portteja (Sisäänrakennettujen FireWire-väylien määrä)

  FireWire (virallisesti IEEE.1394, tunnetaan myös nimillä DV ja i.Link) on sarjamuotoinen väylä, jonka kautta laitteet voivat kommunikoida keskenään. Pienikokoinen liitin on hyvin yleinen digitaalisissa videokameroissa.

 • Bluetooth (Sisäänrakennettu BlueTooth-tuki)

  Mikäli koneessa on Bluetooth-tuki, voidaan yhteyttä käyttää tiedostojensiirrossa Bluetooth-laitteiden välillä. Bluetoothia voidaan hyödyntää esimerkiksi muodostettaessa yhteys puhelimen ja koneen välille, jolloin puhelinta voidaan käyttää modeemina. Bluetoothilla voidaan liittää koneeseen myös lisälaitteita, kuten hiiren, näppäimistön tai tulostimen.

 • Optinen asema (Laitteen mukana (peruskokoonpanossaan) tulevan optisen aseman tyyppi)

  Optinen asema tarkoittaa tietokoneeseen kytkettävää laitetta, joka kykenee lukemaan optiselle medialle (kuten CD-, DVD-tai Blu-ray-levylle) tallennettua tietoa. Osa asemista osaa ainoastaan lukea levyjä, kun taas toiset osaavat myös kirjoittaa dataa eri tyyppisille levyille. Lisää tietoa eri levytyypeistä mm. AfterDawnin sanastossa.

 • LAN (Ethernet-liitännän tyyppi)

  Mikäli koneessa on sisäinen ethernet-verkkokortti (LAN-kortti), ei erillistä verkkokorttia tarvita verkkoyhteyden muodostamiseen. Verkkoyhteyden nopeus riippuu kortin tyypistä. Hitain vaihtoehto on 10BASE-T (siirtää 10 Mbit/s), joka häviää nopeudessa sekä 100BASE-TX:lle (100 Mbit/s) että 1000BASE-T:lle (1 Gbit/s).

 • GPU (Näytönohjaimen valmistaja ja tyyppi)

  GPU (lyh. sanoista graphics processing unit) tarkoittaa grafiikkaprosessoria, joka vastaa video- ja kuvadatan käsittelystä. Kannettavissa tietokoneissa grafiikkapiirit on usein integroitu osaksi emolevyä, mutta kehittyneissä kannettavissa on kuitenkin omta grafiikkaprosessorinsa. GPU parantaa koneen 3D- ja grafiikkaominaisuuksia, ja tehokas GPU onkin tärkeä, mikäli koneella on tarkoitus pelata.

 • Näytönohjaimelle omaa muistia (Onko näytönohjaimella omaa muistia (eli ei jaettua muistia))

  Pelkästään näytönohjainta varten varatun muistin määrä (megatavuina, MB).

 • HDMI (HDMI-ulostulo)

  HDMI (High-Definition Multimedia Interface) on teräväpiirtotelevisioita varten liitintä, joka siirtää digitaalisesti samassa johdossa sekä kuvan että äänen.

 • DVI-ulostulossa HDCP-tuki (Tukeeko DVI-ulostulo HDCP-salausta)

  -

 • Tablet PC (Tablet PC)

  Tablet PC (tai Taulu-PC) on kosketusnäytöllä varustettu kannettava tietokone. Yleensä laitetta ohjataan stylus-kynällä. Perinteinen Tablet PC koostuu pelkästä kosketusnäytöstä. Kääntyvällä näytöllä varustettu Tablet PC muistuttaa perinteistä kannettavaa tietokonetta, mutta tarvittaessa näppäimistön saa taitettua näytön alle piiloon, jolloin laite toimii kuin perinteinen Tablet PC. Näppäimistö voi olla myös kokonaan irroitettava, jolloin laitetta voi käyttää joko näppäimistön kanssa tai ilman.

  Arvosana: 4 / 5 Vastine rahoille: 3 / 5

Ostin ko. laitteen vuosi takaperin, silloinkin perin suolaiseen hintaan 1100 euroa. Laite on toiminut käytössäni hyvin. Mukana tulleessa käyttöjärjestelmässä (Win Vista 32-bit Premium) tuli kaikkea esiasennettua sontaa joten edessä oli välittömästi käyttöjärjestelmän vaihto. Kone nopeutuikin tuon vuoksi erittäin paljon. Miinusta käyttiksen päivityksen jälkeen Acerille siitä että ajurituki esim. Windows 7:lle oli viime kesänä melkoisen suppea, joten kaikkia toimintoja ei saanut heti käyttöön. Muutamien kuukausien odottelujen jälkeen tuli lähes kaikki ajurit esille. Tosin vielä tänäkään päivänä ei esim. Acerin e-Management -ohjelmistoa oikein saa toimimaan hyvin mutta eipä tuolle ole ollut tarvettakaan.

Laitteen teknisiä tietoja ajatellen valitsin juurikin tämän ns. tehokkaamman mallin, jossa on Intel Core 2 Duo 8400, 320 Gt kiintolevy, nVidia 9600 M GT sekä Blu-ray. Blu-Raylla en ole tehnyt yhtään mitään enkä tulevaisuudessakaan tule tekemään ellei tekniikka kehity ja hinnat tipu. Sen suhteen harmittaa että juuri tämä kone tuli valittua, dvd-asemalla olisi pärjännyt vallan mainiosti. P8400 prosessori on sopivan vääntävä piirilevy, ja jos kutittaa päivitellä prosessoria niin tähän on saatavana T9900 prosessorikin, ja joku Quad Corekin jonka mallia en muista. Näytönohjain on läppäripuolella ollut täysin kelpo peli. Pelejä en tosin ole pelannut kuin jotain todella vanhoja (Final Fantasy 7 -tyyliin) kun ei muuten tietokonepelaukset kiinnosta. HDMI-liitäntää ajatellen näytönohjain riittää täydellisesti, ja tehoa riittää 1920x1080 resoisen kuvan yhtaikaiseen näyttöön sekä 18,4" läppärin näytöllä että 40" Sony Bravia 1920x1080 telkussa. Tuolloin läppärin tuuletin alkaa pyörimään toki vinhemmin kun lämpökuormaa kertyy enemmän.

Kiintolevy oli jo ostettaessa turhan pieni, mutta tähän mennessä olen pärjännyt hyvin. Rinnalle olen ostanut 2 kpl 1 teratavun ulkoisia kiintolevyjä, sillä nuo 2.5" kiintolevyt ovat vieläkin sen verran suolaisia hinnoiltaan. Läppärin kiintolevy kannattaa osioida uudelleen, sillä käyttöjärjestelmälle tehdaskuosissa on aivan liian paljon tilaa (50/50).

Kone on yksi hiljaisimpia läppäreitä mitä tiedän. Vaikka propellit alkaisivat pyörimään täysilläkin, on äänentaso erittäin siedettävä, desibelimittaria en omista mutta hiljaiselta puheelta korkeintaankin kuulostaa.

Plussat/miinukset:

+ suuri ja tarkka näyttö (18.4"/1920x1080)
+ hieno ulkoasu
+ prosessori, vielä tälläkin hetkellä
+ näppäimistöllä helppo kirjoittaa
+ hiljainen ja pysyy kohtuullisen viileänä
+ suorituskyky yhtaikaiselle videon tykittämiselle HDMI-liitännän läpi (läppärille ja televisiolle)
+ webbikamera 720p

+/- läppärin suuri koko
+/- hiiripadia käytettäessä kämmenet osuvat helposti pintaan, josta aiheutuu tiettyjen kirjainten jääminen pois, kannattaa siis käyttää omaa "ulkoista" hiirtä
+/- paino
+/- Blu-Ray (dvd voittaa edelleen)
+/- kaikkia Acerin ohjelmistoja ei saa itse ostettuun käyttikseen integroitua, vaan pitäisi jollottaa menemään Acerin tehdaskäyttiksellä

- akkukesto vain noin 2 h

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?

Arvostele tämä tuote

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.


"AfterDawn"-nimen viides kirjain?:

Onko laitteen tiedoissa puutteita tai jotain vikaa? Ehdota korjauksia laitteen tietoihin

Kysymyksiä tähän laitteeseen liittyen? Keskustele tästä ja muista laitteista keskustelualueillamme.