PiP? Kyllä
DVB-T Ei
Tallentava? Kyllä
Virittimiä? 2
HDMI? Kyllä
Digitaalinen ääni Toslink
Ajastus Kyllä
teksti-tv? Kyllä
Tekstitys? Kyllä
USB? Kyllä
Kaksisuuntainen USB Kyllä

 
  • PiP (Picture-in-picture)

    Mahdollistaa kahden TV-kanavan samanaikaisen katselun (yleensä toinen kanavista näkyy ns. pikkuruudussa pääkanavan kuvan yläkulmassa).

  • RS-232 (RS-232 -liitin)

    Yleensä RS-232 -liittimen avulla laitteeseen voidaan päivittää uusi firmware. RS-232 -liitäntää ei yleensä voi käyttää videoiden siirtoon laitteelta tietokoneelle.

  • USB (USB-liitin)

    USB-liitin mahdollistaa nopean tiedonsiirron digiboksin ja tietokoneen välillä. Tätä liitintä käytetään yleisimmin tallettavissa digibokseissa mahdollistamaan talletettujen videoiden siirto digiboksilta tietokoneelle.

  • Tallentava (Onko laite tallentava digiboksi?)

    Tallettava digiboksi tekee käytännössä ulkoiset tallennustavat, kuten videonauhurit, tarpeettomiksi, mahdollistaen digilähetysten tallettamisen suoraan laitteen sisäiselle kovalevylle. Digitaalisesti talletettu TV-kuva on täsmälleen samalla laadulla talletettu kuin vastaanotettaessa, joten normaalia kuvan huonontumista tallennusvaiheessa ei tapahdu.

  • MHP (MHP-tuki)

    MHP on yhtenäinen, pääasiassa Pohjoismaissa (myös Suomessa) käytössä oleva standardi interaktiivisille toiminnoille, kuten ns. supertekstitelevisiolle.

  • AC3 (Dolby Digital -tuki)

    Tuki vaaditaan, jotta laite osaa purkaa Dolby Digital (eli AC3) -muodossa olevia monikanavaista lähetyksiä.

  • teksti-tv (Sisäänrakennettu teksti-tv)

    Sisäänrakennettu teksti-tv mahdollistaa teksti-tv:n käytön suoraan digiboksin avulla ja on siis riippumaton siitä, tukeeko televisio teksti-tv:tä vai ei.

  • Conax (Sisäänrakennettu Conax-korttipaikka)

    Conax-korttipaikkaa vaaditaan, jotta laitteella voidaan katsoa maksullisia TV-kanavia.

  • Virittimiä (Virittimien määrä laitteessa)

    Mikäli laitteesta löytyy useampi viritin, se mahdollistaa esim. eri kanavanipussa sijaitsevan kanavan tallennuksen katsottaessa toisessa kanavanipussa sijaitsevaa kanavaa.

  • SCART 1 (Ensimmäisen SCART-liittimen ulostulo)

    SCART-liitin on yleisin Euroopassa käytetty televisioiden ja videolaitteiden kytkentätapa. Vaikka kaikki SCART-liittimet näyttävätkin samalta keskenään, on niissä merkittäviä eroja. Paras kuvanlaatu saavutetaan SCART-liitintä käyttäen saavutetaan, kun sekä kuvaa tuottava laite (esim. digiboksi) ja kuvaa toistava laite (esim. televisio) käyttävät ns. YUV -kuvasignaalia. SCART-liittimestä saatava toiseksi paras kuvanlaatu tulee RGB-signaalia käytettäessä ja huonoin kuvanlaatu saadaan CVBS-signaalin kanssa.

  • HDMI (HDMI -ulostulo)

    Kertoo löytyykö laitteesta HDMI-liitäntää, jonka avulla laite voidaan kytkeä digitaalisesti mm. teräväpiirtotelevisioihin.

  • Tekstitys (Tuki DVB -tekstityksille)

    DVB-tekstitysten tuki vaaditaan, jotta esim. Ylen kanavilla käytetyt tekstitykset näkyisivät laitteella.

  • Cable Ready HD (Cable Ready HD -hyväksytty)

    Cable Ready HD -hyväksyntä on suomalaisten kaapelitelevisioyhtiöiden antama sertifikaatti siitä, että laite on todettu toimivaksi teräväpiirtolähetysten vastaanottoon kaapelitelevisioverkossa. Hyväksyntä vaatii laitteelta mm. MPEG-4/AVC -tuen sekä tuen Conax -korttilinkitykselle.

  Arvosana: 2 / 5 Vastine rahoille: 1 / 5

Ikivanha Toppyn (5100PVR) tekniikka puettuna uusiin kuoriin. Käyttöliittymää on hieman siloteltu vanhasta kaunistelluilla grafiikoilla, mutta mitään merkittävää uutta koneesta ei mielestäni löydy. Käyttöjärjestelmä on sen sijaan saatu järkyttävän tahmeaksi ja kaatuilut sekä muut epäluotettavuudet tuntuvat saadun hienosti säilytettyä:(

5100-mallin melko hyvä kaukosäädin on uusittu surkeaksi tusinakapulaksi. Pimeässä kaukosäätimen nappeja ei erota toisistaan, suuntauksen on oltava tarkasti kohdallaan ja painallusten onnistumista ei tunne. Kun kone vielä reagoi painalluksiin viiveellä, tulee monesti tehtyä kaksoispainalluksia, jotka taas aiheuttavat mitä milloinkin sattuu. Ohjelmoitava kake korjaa tietysti osan näistä ongelmista, muttei poista reagoinnin viivettä.

Laitteen käyttö on kuin hunajassa kävelisi, siis tahmeaa ja hidasta. Esim. ohjelmalistan avautuminen voi viedä yli 5 sekuntia, mikä on aivan liikaa tuollaiselle perustoiminnolle. Käytännössä olen huomannut, etten viitsi kovin helposti edes alkaa katselemaan tallennettuja ohjelmia, kun listan avaaminen ja selailu niin ärsyttää. Ja kahden tallennuksen aikana tahmaus lisääntyy entisestään.

Myös EPG aukeaa hitaasti. Se ei tunnu tallentavan tietojaan sammutuksen ajaksi, joten kaikkien kanavien tietoja ei edes ole heti näkyvissä. Opas myös näyttää monesti jo menneiden ohjelmien tietoja nykyisten sijaan. Muutenkin EPG:n näkymä edustaa köyhää peruslinjaa, jolla ehkä joku tulee juuri ja juuri toimeen, mutta esim. loistavaan PlasmaEPG:hen tottunut ei siihen osaa tyytyä. PlasmaEPG TAPin saa onneksi tässäkin toimimaan, tosin vain maksullisen (19 EUR) version, ei vanhaa ilmaisversiota.

Kaikenlainen kaatuilu, sekoilu ja jumitus tuntuu vieläkin olevan tuttua hommaa, vaikkei laite ihan yhtä usein kaadukaan kuin vanha 5100PVR. Ehkä pahinta kaatuilussa on, että meneillään olevat tallennukset tuhoutuvat poikkeuksetta koneen kaatuessa. Ajastukset eivät myöskään tallennu luotettavasti: joka päivälle määrätystä toistuvasta tallennuksesta jää monesti jo viikossa yksi kerta pois. Tallennuksissa on myös paljon grafiikkavirheitä, joita ei näy livenä katseltavassa kuvassa. Ja laite myös sotkee satunnaisesti merkkejä tallennettujen ohjelmien nimissä.

Tallenteisiin asetetut kirjanmerkit katoavat joskus itsestään. Kuten aiemmissakin Toppyissä, kirjanmerkkejä on vain yhtä lajia, eikä merkkeihin saa liitettyä mitään tietoa merkkauspaikan sisällöstä. Editointi on kömpelöä, kone mm. poistuu editointitilasta kun sitä huvittaa eikä kirjanmerkkejä voi editoinnissa hyödyntää. Muutama eri vaihtoehto kirjanmerkkien väriin tai ulkonäköön, ja mahdollisuus niiden hyödyntämiseen editoinnissa tekisi esim. mainosten poiston paljon nopeammaksi.

Monet muutkin puutteet ja kömpelyydet ovat periytyneet ilmeiseti jo vuoden 2004 TF malleista: huono levyjärjestelmä, joka iömeisesti mm. estää kuvatarkan editoinnin ja pysäytyskuvan käytön, hitaat kelaukset, ei ääntä pikakelauksissa, hidas USB-liitäntä, time-shiftattu materiaali häviää aina kanavaa vaihdettaessa ja usein ajastetun tallennuksen alkaessa tai loppuessa, sisäinen aika ja ajastukset sekoavat kesä/talviajan muutoksissa, ei valmiina järkevää tapaa hypätä tallennetta katsottaessa eteen tai taaksepäin tunnettua aikamäärää, ...
Eikä tähänkään malliin tarjota valmistajan toimesta ajureita XP:tä uudempiin Windowseihin, joten laitteen liittäminen tietokoneeseen saattaa mennä vaikeaksi.

On se kumma, ettei digiboksia saada vielä 7 vuoden softakehityksellä kuntoon. En voi suositella laitetta kuin masokistille. Ainut peruste tämän valintaan jonkun muun digiboksin sijaan on mahdollisuus PlasmaEPG:n käyttöön, mutta sekään ei surkean kokonaisuuden takia riitä syyksi.

Kiitokset täytyy lausua Gigantin palvelulle, kun tarjoaa mahdollisuuden kokeilla laitetta kunnolla kotona ennen ostamista. Harmittaisi kyllä vietävästi, jos tälläinen p****kasa jäisi näppeihin.

Yhteenvetona:
+ periaatteessa (siis paperilla) laitteessa on kaikki hyvältä digiboksilta vaadittavat ominaisuudet
+ TAPit, eli itse asennettavat lisäohjelmat, joilla toimintoja voi edelleen parantaa
+ tallenteet saa helposti, joskin hitaasti, siirettyä PC:lle arkistoitavaksi tai editoitavaksi.
+ tallenteiden editointimahdollisuus; mainokset ja "hännät" voi poistaa levytilaa viemästä
+ kohtalainen hinnoittelu, jos kone vain olisi käyttökelpoinen

- hitaat toiminnot
- kaatuilee, ja kaatuessaan kesken tallennusta, tuhoaa tallenteen
- epäluotettavasti onnistuvat ajastetut tallennukset
- tekee grafiikkavirheitä lähes kaikkiin tallenteisiin
- totaalisen surkea kaukosäädin
- surkeahko vakio-EPG
- kaikki vanhojen toppyjen TAPit eivät toimi
- yhä samat puutteet kuin ensimmäisissäkin Toppyissä, mm. hitaat kelausnopeudet
- ei analogista äänilähtöä RCA-liittimillä
- ei paikkaa eikä tukea USB-tikulle tai muistikortille
- omat mallit antenni ja kaapeliverkkoon, ei kombo- eikä HD- eli MPEG4-viritintä

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
83%

Arvostele tämä tuote

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.


"AfterDawn"-nimen viides kirjain?:

Onko laitteen tiedoissa puutteita tai jotain vikaa? Ehdota korjauksia laitteen tietoihin

Kysymyksiä tähän laitteeseen liittyen? Keskustele tästä ja muista laitteista keskustelualueillamme.