Canon Powershot SX40 HS

Canon Powershot SX40 HS
Prosumer / 12.1Mpix / 35X / 600g
Valmistaja: Canon | Kategoria: Digikamerat
Tyyppi? Prosumer
Tehollisia pikseleitä? 12,1Mpix
Kennon koko? 1/2,3"
Kennon tyyppi? CMOS
ISO-herkkyys ISO 100 , ISO 200 , ISO 400 , ISO 800 , ISO 1600 , ISO 3200
Kuvanvakain Optinen, Linssi
Optinen zoom? 35X
Näyttö Kääntyvä 2,7"
Näytön tarkkuus 230000 px
Salamavalo Kyllä
Erillinen salama Kyllä
Videokuvaus Kyllä
Häviötön tallennus? Kyllä
Tuetut muistikortit SD
Paino 600g

 
 • Tyyppi (Tyyppi)

  Kamerat on jaoteltu kolmeen eri kategoriaan: ultrakompakteihin, kompakteihin ja prosumer-kameroihin. Ultrakompakteiksi kameroiksi lasketaan erityisen pienikokoiset, kevyet kamerat. Valtaosa ns. digipokkareista luokitellaan kompaktikameroiksi. Kamerat, joista löytyy esimerkiksi käsisäätöjä, salamakenkä, RAW-kuvausmuoto tai erityisen pitkä zoom-linssi, luokitellaan prosumer (pro-consumer) -kameroiksi.

 • Kuvasuhde (Kuvasuhde)

  Kuvasuhde on kuvan leveyden suhde korkeuteen (leveys:korkeus). Yleensä kuvasuhde on digikameroilla 4:3 (1.33:1) ja digijärjestelmäkameroilla 3:2 (1.5).

 • Tehollisia pikseleitä (Tehollisia pikseleitä)

  Kamerat eivät yleensä hyödynnä kaikkia kennon pikseleitä, sillä esimerkiksi reunoilla olevat pikselit voivat jäädä optiikan ulkopuolelle tai niitä hyödynnetään esimerkiksi eri mittausten tekemiseen. Tämän vuoksi termiä teholliset pikselit käytetään ilmaisemaan sitä pikselimäärää, jota todellisuudessa käytetään kuvan ottamiseen.

 • Kennon koko (Kennon koko)

  Kuvapisteiden määrän ohella myös kennon fyysinen koko vaikuttaa kuvanlaatuun. Pienissä digikameroissa kenno on yleensä huomattavasti pienempi kuin kinofilmien 35mm:n ruutu (noin 5-10% ruudun koosta). Kameran hinnan noustessa myös kennon koko yleensä kasvaa. Fyysisiltä mitoiltaan suurempi kenno tarvitsee vähemmän valoa, minkä seurauksena kuva ei ole yhtä herkkä kohinalle kuin pienikennoiset kamerat.

 • Kennon tyyppi (Kennon tyyppi)

  Kenno on tyypiltään joko valoherkkä CMOS- tai CCD-kenno. Valoherkät kennot ovat suorituskyvyltään ja toimintatavaltaan erilaisia. CCD tuottaa tarkemman ja terävämmän kuvan, mutta on kalliimpi kuin CMOS-kenno. CMOS on halvempi ja energiatehokkaampi vaihtoehto. Lisäksi CMOS-kennot kehittyvät nopeaa tahtia, ja niitä käytetään jatkuvasti enemmän myös edistyneimmissä kameroissa.

 • Zoom laaja (Zoom laaja (35mm))

  Kameran polttoväli kertoo, kuinka leveän alueen objektiivi kuvaa kameran kennolle. Koska digikameroissa kennon leveys vaihtelee, suhteutetaan polttoväli 35mm:n leveydelle vertailun helpottamiseksi. Mikäli objektiivin polttoväli on alle kennon leveyden (35mm) puhutaan laajakulmaobjektiivista, ja mikäli polttoväli on yli kennon leveyden, puhutaan teleobjektiivista.

 • Optinen zoom (Optinen zoom-kerroin)

  Optinon zoom tarkoittaa objektiivia, jonka polttoväliä voidaan muuttaa optisesti eli linssejä säätämällä. Optinen zoom helpottaa esimerkiksi kuvan rajaamista ilman, että etäisyyttä kuvattavaan kohteeseen tarvitsee muuttaa. Optinen zoom ei myöskään vaikuta kuvan laatuun.

 • Digitaalinen zoom (Digitaalinen zoom-kerroin)

  Digitaalinen zoom perustuu siihen, että koko kennon kuva-alasta rajataan osa-alue, joka sitten suurennetaan taas koko kuvatilan täyttäväksi. Tämä luonnollisesti johtaa kuvanlaadun heikkenemiseen, sillä käytettyjen pikseleiden määrä vähenee sitä mukaa, kun kuvaa rajataan.

 • Häviötön tallennus (Häviötön tallennus)

  Kertoo voiko kameralla tallentaa kuvia häviöttömässä muodossa (esim. RAW tai TIFF).

 • USB 2.0 (USB 2.0)

  Yleensä kameroissa on joko USB tai FireWire-liitin (tai molemmat), joiden avulla kameran saa liitettyä tietokoneeseen kuvien siirtoa varten. Joissain kameroissa on myös video- ja/tai audioliittimet, joilla kameran saa liitettyä ulkoiseen näyttöön (kuten esimerkiksi televisioon).

 • ISO Auto (ISO Auto)

  ISO-herkkyys tarkoittaa valoherkkyyttä ja kuvaa digitaalikennon herkkyyttä eli kykyä kerätä valoa. Mitä suurempi ISO-herkkyyden arvo, sitä herkempi filmi on kyseessä. Herkkä filmi tarvitsee vähemmän valoa valottuakseen, kun taas epäherkkä filmi tarvitsee pidemmän valotusajan. Digikameroissa herkkyyttä on mahdollista säätää.

 • CF Type-I (CF Type-I)

  Muistikortti on digikameroiden filmin korvike, eli kamera tallentaa otetut kuvat (ja videot) muistikortille. Kortit eroavat toisistaan lähinnä fyysisten ominaisuuksien, tallennuskapasiteetin ja hinnan suhteen.

  Arvosana: 4 / 5 Vastine rahoille: 3 / 5

Mikään kamerahifistelijä en ole koskaan ollut, joten arvostelu on ihan puhtaasti "perhekuvaajan" näkökulmasta, jonka kamerakokemus rajoittuu 35mm pokkareihin, APS-pokkareihin ja muutamaan Powershot-pokkariin ennen tätä. Eli en osaa, kykene enkä halua verrata kuvanlaatua oikeastaan muuhun kuin omiin aiempiin räpsimiini kuviin wanhoilla pokkareilla.

Järkkärihän tämä ei ole, vaan ns. bridge-kamera tai "ultrazoom". Eli järkkärin näköinen kamera, mutta jossa on pienempi kenno kuin järkkäreissä ja putkea/optiikkaa ei voi vaihtaa lainkaan.

Pohjaankin reittauksen enemmän käyttökokemukseen ja fiilikseen. Hankinnan perustelut olivat oikeastaan nämä:

-halusin nopeammin käyttökuntoon tulevan kameran kuin aiemmat Powershot-pokkarit

-halusin, että kameralla saa nopeammin otettua perättäisiä kuvia kuin aiemmilla kameroillani

-halusin, että kamerassa on sisäänrakennettu kuvanvakain, jonka olen jo aiempien kameroideni kanssa todennut aika "must have"-ominaisuudeksi kamerassa.

-halusin, että kameralla saa kunnollista videokuvaa

-halusin kunnollisen zoomin (pokkareissa optinen zoomi rajoittuu yleensä 4x tasolle).

...hirveän kauan arvoin kuitenkin "ultrazoomin" ja "oikean järkkärin" välillä. Lopulta päädyin kuitenkin valitsemaan ultrazoomin siksi, että järkkäreissä muutama em. kriteereistä olisi täyttynyt vasta noin 600-800e hintahaarukassa (mm. pitkä zoomi, kuvanvakain ja kunnollinen videokuvaus), kun halutut putket olisi pitänyt ostaa samalla.

Nyt käyttöä on takana n. 8kk ja olen kyllä ollut kokonaisuutena tyytyväinen kameraan. Kukaan perheenjäsenistä ei ole jaksanut opetella "kuvaamaan oikein", vaan kamera on edelleen ihan normi point-and-shoot -käytössä, eli sillä otetaan ihan arkikuvia.

Omassa käytössä havaitut plussat ja miinukset:

+kuvien laatu hakkaa selkeästi aiemmat Canonin pokkarit

+pimeässä kuvat ovat _selvästi_ aiempia pokkareita parempilaatuisia

+kuvien ottaminen on paljon nopeampaa kuin pokkareilla

+videokuvaus on ihan kingi ominaisuus. erillinen videokamera on jäänyt täysin tarpeettomaksi "arkikuvauksessa".

+videota kuvattaessa voidaan kuitenkin samalla napata yksittäisiä stillikuvia, joka on esim. lasten futismatseja kuvattaessa erittäin iso plussa.

+35x zoomi on pitkä. Todella, todella pitkä. "Lähikuvien" ottaminen urheilutapahtumissa, jne on mennyt todella helpoksi.

...ja miinukset:

-Valmistajan oma akku.. En ymmärrä miksi tähän ei ole voinut ottaa käyttöön normaaleja AA-pattereita.

-vaikka sarjakuvaus hakkaakin hands down useimmat (kaikki) muut ultrazoomit jota kokeilin ostohetkellä, soisi sen olevan silti vielä nopeampi.

Kaikenkaikkiaan, hyvä siirtymä pokkarikaudesta "eteenpäin", olen kokonaisuutena ollut tosi tyytyväinen ja muutkaan perheenjäsenet eivät ole rutisseet ostoksesta lainkaan. Seuraava kamera tulee olemaan todnäk "oikea järkkäri", mutta tämä kyllä kantaa todnäk niin monta vuotta eteenpäin, että tuota seuraavaa kameraa ei tarvitse ainkaan 4-5 vuoteen edes harkita.

Alunperin jäin pähkäilemään, että olisiko pitänyt sittenkin ostaa saman hintaluokan (350-450e) järkkäri, mutta en kyllä ole sittemmin harmitellut yhtään.

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
100%

Arvostele tämä tuote

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.


"AfterDawn"-nimen viides kirjain?:

Onko laitteen tiedoissa puutteita tai jotain vikaa? Ehdota korjauksia laitteen tietoihin

Kysymyksiä tähän laitteeseen liittyen? Keskustele tästä ja muista laitteista keskustelualueillamme.