Muoto Miditorni
Väri Musta
ATX -tuki Kyllä
Mini ATX -tuki Kyllä
Micro ATX -tuki Kyllä
Extended ATX -tuki Ei
Leveys 23 cm
Korkeus 46 cm
Syvyys 51,5 cm
Paino 10 kg
Tuulettimien paikkoja 8
Tuulettimia (takana) 1
Tuulettimia (edessä) 0
Tuulettimia (sivuilla) 0
5.25" -paikkoja 2
3.5" -paikkoja 8
Tuettujen virtalähteiden määrä 1
Virtalähde mukana Ei
Lisätietoja Mahdollisuus asentaa 240mm lauhdutin kotelon kattoon.
Suunniteltu vesijäähdytystä silmällä pitäen.

USB 3.0 paikka kotelon yläosassa, jonka lisäksi 2kpl USB 2.0 paikkoja, kuuloke ja mikrofoni liitäntä sekä power/reset painikkeet.

Kotelon tuuletin paikat.
Edessä: 2kpl 140mm/120mm
Katossa: 3kpl 120mm/ 2kpl 140mm/ 1x 180mm +120/140mm
Takana: 1kpl 140mm/120mm
Pohjassa: 1kpl140mm/120mm
Kyljessä/ovessa: 1kpl 140mm.

Vesijäähdtys ominaisuudet:

Tukee jopa 60mm paksuja 240mm lauhduttimia kotelon kattoon. Lauhdutinta sekä tuulettimia valittaessa huomioitavaa on muistikampojen korkeus.
Valmistajan tuotekoodi(t) FD-CA-ARC-BL
Tuotteen EAN-koodi(t) 7350041080510

  Arvosana: 5 / 5 Vastine rahoille: 3 / 5

Ostin kyseisen kotelon tuossa viimevuoden lokakuussa ja siitä asti käyttäneenä päätin kirjoitaa kotelosta pienen arvion.

Maksoin itse matkahuollon kuljettamaan ja jimms.fi:stä tilattuna kotelosta noin 65 euroa. Tämä tuli erään toisen sivuston tarjouksena. Olisinkin pistänyt kohtaan "Vastine rahoille" Erinomaisen, mutta kotelon hinta on sittemmin noussut lähemmäs 100 euroa. Tämäkään hinta ei mielestäni ole missään nimessä liikaa tästä kotelosta.

Ulkonäkö seikat ovat aina makuasioita, mutta omaan silmääni kotelo miellyttää. Sopivan kokoinen, ei mikään järkyttävän korkuinen (kuten edellinen, Nexus Edge), normaalista poiketen hieman leveämpi kuin useimmat kilpailijansa, syvyyttä riittävästi pidemmillekin näytönohjaimille ja muille laitteille.

Kotelossa ollaan panostettu ennenkaikkea muokattavuuteen sekä jäähdytykseen. Oikeilla tuuletin valinnoilla kotelo pitää myös mölyt sisässään. Jäähdytys ominaisuuksista puhuttaessa on tässä pakko mainita myös kotelon loistavat vesijäähdytys mahdollisuudet.
Suhteellisen pieneen tilaan on mahdollista rakentaa erittäin tehokas tietokone tehokkaalla sekä samalla hiljaisella jäähdytyksellä. Mutta kuten ulkonäköseikat, niin myös äänet ja niiden laatu ovat kovin subjektiivisia asioita joten ilman dB mittaria on vaikea kertoa, eikä desibelitkään vielä kerro äänien taajuksista jotka ihmiset eri tavoin kokevat.
Yleisesti voisi kuitenkin sanoa että kotelo ei resonoi, eikä muutoinkaan lievästä muovisuudestaan huolimatta ole mikään hetkuileva kyhäelmä. Päinvastoin, oikein tukeva ja huokuu laatua. Sikäli mikäli sitä muoviosista voidaan sanoa.

Asentaminen:

Koteloon tietokonetta rakentaessa ollaan kotelossa otettu huomioon johtojen ja kaapeleiden järjestely. Emolevykelkan ja toisen kyljen välissä on runsaasti tilaa paksummillekin johdoille, sekä emolevykelkkaan ollaan tehdy valmiiksi melkoisen suuri aukko helpottamaan prosessorijäähdyttimen asentamista. Johdot siis saa kulkemaan selkeästi. Virtalähteen paikka on nykyaikaisesti sijoitettu kotelon pohjalle. Kotelo myös tukee hieman pidempiäkin virtalähteitä, tällöin tosin saatetaan menettää pohjassa oleva tuuletin paikka.

Ylemmän kiintolevy räkin asentoa voidaan muuttaa tai poistaa käytöstä mikäli tilaa tarvitaan esimerkiksi pitkille näytönohjaimille. Kiintolevy paikkoja kotelossa on yhteensä 8kpl, ja jokainen paikka tukee myös 2,5" asemia. Ainoa ns.miinus asennuksen suhteen tulee ruuvimeisseli pakosta.
Niinsanottuja hotswap tai pikakiinnikkeitä kotelossa siis ei ole. Mutta tästä ei liene haittaa, ellei tarkoituksena ole vaihtaa useasti komponentteja. Eli tätä on vaikea suositella komponenttien testaamiseen, siinä mielessä että laitteet ovat ruuvattava aina uusiksi kiinni. Toki osa laitteista ilman ruuvejakin paikoillaan pysyy, esim kiintolevyt sekä optinen asema.

Jäähdyrys:

Kuten tiedoistakin selvinnee, niin koteloa suunniteltaessa ollaan huomiotu sekä perinteisesti ilmalla jäähdyttävät, runsain tuuletin paikkojen muodossa. Tuuletin paikkoja kotelossa on yhteensä kahdeksan, mikäli halutaan asentaa tuuletin myös kotelon kylkeen. Kotelon mukana tulee kolme Fractal Designin 140mm tuuletinta. Yksi edessä, yksi katossa ja yksi kotelon perässä.
Kyseiset tuulettimet riittävät vallanmainiosti jo monen laisiin kokoonpanoihin. Itse olen hyödyntänyt Nexus Edgestä ylimääräiseksi jääneitä tuulettimia, joita siis asensin kaksikappaletta noiden Fractalin omien rinnalle.

Tuuletin paikat:
Edessä 2kpl 140mm, katossa 3 kpl 120 tai 2kpl 140, tai 1kpl 180mm + 120/140mm.
Takana 1kpl 140mm
Pohjassa 1kpl 140mm
sekä mahdollisuus asentaa 140mm tuuletin kotelon oveen/kylkeen.

Koteloon on mahdollista asentaa myös tehokas vesijäähdytys järjestelmä.
Tätä ominaisuutta huomidoen kotelon kattoon on esimerkiksi helppoa asentaa 240mm lauhdutin, jopa 60mm paksut lauhduttimet ollaan tuettuina. Lauhdutinta sekä tuulettimia valittaessa on hyvä huomioda kuitenkin muistikampojen vaatima tila. Eli mikäli kokoonpanossasi on esimerkiksi Corsairin Vengeanse kampoja, joissa on korkeat jäähdytys rivat, suositellaan käyttämään hieman ohuempaa lauhdutinta.
Sen lisäksi että kotelon kattoon on mahdollista asentaa lauhdutin voidaan koteloon asentaa myös toinen lauhdutin, esimerkiksi 140mm lauhdutin tuulettimineen on mahdollista asentaa kotelon eteen, kiintolevy räkin tilalle, ja vielä mukaan mahtuu sekä pumppu että vesisäiliö. Vaihtoehtoja on siis todella runsaasti.
Kotelon mukana tulee myös kolme paikkainen tuuletin säädin, joka on portaaton. Säätimelle on oma paikkansa, lisälaite korttien tuntumassa.
Tämä säädin asennetaan vertikaalisesti ja siihen siis voidaan asentaa kolme tuuletinta (3pin liittimillä), säädin ottaa virtansa yhdestä molexista.

Muita ominaisuuksia:

USB paikat kotelon yläosassa, 2kpl USB 2.0 sekä yksi USB 3.0 paikka.
Näiden lisäksi samassa paikassa ovat perinteiset kuuloke/mikorfoni liittimet, sekä virta että reset kytkimet.
Kaapelien hallinta, ulkoiselle vesijäähdytykselle 2kol läpivientejä.
Pöly suodattimet edessä, katossa sekä virtalähteelle että pohjan tuulettimelle.

Loppu yhteenveto.

Edullinen tietokonekotelo ominaisuuksiinsa nähden. Loistavat jäähdytys ominaisuudet, sekä laadukas viimeistely oikeuttavat antamaan kotelolla arvosanaksi: Loistava.

Oliko tämä arvostelu mielestäsi hyödyllinen?
50%

Arvostele tämä tuote

Mikäli sinulla ei ole vielä AfterDawn-käyttäjätunnusta, syötä allaolevaan kaavakkeeseen toivomasi käyttäjätunnus sekä sähköpostiosoitteesi. Lähetämme sinulle jälkikäteen aktivointilinkin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Mikäli sinulla on jo ennestään AfterDawn-käyttäjätunnus, kirjaudu sisään seuraavan välilehden kautta.

Kirjaudu sisään käyttäen AfterDawn -käyttäjätunnustasi tai sähköpostiosoitettasi.


"AfterDawn"-nimen viides kirjain?:

Onko laitteen tiedoissa puutteita tai jotain vikaa? Ehdota korjauksia laitteen tietoihin

Kysymyksiä tähän laitteeseen liittyen? Keskustele tästä ja muista laitteista keskustelualueillamme.